Kun aloin pelata pakopelejä, aloin jo lähes samantien miettiä, että voisiko tällaisia itse tehdä? Diy-pakohuone – vaikka synttäreille tai viihdytykseksi kavereille tai sukulaislapsille.
Ensimmäiseksi rakentama pakopelini olikin pakohuone – tai oikeastaan se oli erittäin kunniainhimoinen pakohuonetapahtuma, johon tuli lähes 40 osallistujaa.
Pakohuoneen kokoaminen osaa olla varsin monivaiheista ja mutkikasta. Siksi halusin koota tälle sivulle muutamia apuvälineitä, joiden avulla saat helposti luotua tehtäviä pakohuoneeseesi.
Mukana tulostettavia pdf:iä!
Koodinpurkaja
Kiekon muotoinen koodinpurkaja, jota kutsutaan myös salauskiekoksi tai koodikiekoksi, on yksinkertainen työkalu salattujen viestien purkamiseen ja salaamiseen. Se koostuu kahdesta pyörivästä kiekosta, jotka on asetettu päällekkäin. Jokaisessa kiekossa on merkit, yleensä aakkoset tai numerot.
Nämä kiekot on yleensä liitetty toisiinsa niin, että niitä voidaan pyörittää erikseen. Yleisin tapa käyttää koodinpurkajaa on ”siirtää” aakkosia. Esimerkiksi voit asettaa ylemmän kiekon A:n alemman kiekon C:n kohdalle, mikä luo Caesarin salauksen, jossa kirjain A on salattu kirjaimeksi C, B on salattu D:ksi, jne.
Käyttämällä koodinpurkajaa, voit helposti muuntaa tavallisen tekstin salakirjoitukseksi tai päinvastoin, purkaa salakirjoituksen takaisin tavalliseksi tekstiksi.
Lataa koodinpurkaja: mukana on mustavalkoiset versiot hammasrattaalla ja mandalalla, sekä värilliset versiot merirosvo- ja poliisiteemaisesti.
Morsekoodi – lataa koodiavain!
Kauan ennen tekstiviestien, sähköpostin ja internetin aikaa, tärkeä viestintätyökalu oli morsekoodi. Se on kommunikaatiokieli, joka kehitettiin 1800-luvun puolivälissä.
Morsekoodi koostuu kahdesta peruselementistä: lyhyestä merkistä, jota kutsutaan ”pisteeksi”, ja pitkästä merkistä, jota kutsutaan ”viivaksi”. Yhdistelemällä näitä merkkejä, voidaan luoda kirjaimia, numeroita, välimerkkejä ja muita symboleja.
Vaikka morsekoodi saattaa kuulostaa yksinkertaiselta, se on ollut elintärkeää monille merkittäville historiallisille tapahtumille, kuten Titanicin uppoamisessa, kun apua kutsuttiin morsekoodilla. Se oli myös tärkeä työkalu sotilaallisessa viestinnässä ennen radiolähetysten ja satelliittiyhteyksien aikakautta.
Nykyään morsekoodia ei käytetä enää laajasti, mutta se elää yhä radioamatöörien, partiolaisten, historian harrastajien ja pakopelaajien keskuudessa.
Kirjoita siis pakohuoneeseesi salaviesti morsekoodilla. Halutessasi voit piilottaa koodiavaimen ja kirjoittamasi viestin eri paikkoihin.
Lataa tästä morsekoodiavain pdf:nä. Mukana on simppeli versio, viidakko-, merirosvo- ja salapoliisiversiot.
Muita tapoja kirjoittaa salaviestejä
- Käänteiskoodit: Tekstejä tai viestejä, jotka on kirjoitettu takaperin. Näiden ratkaisemiseen tarvitaan usein vain peili tai hyvää päättelykykyä.
- Aakkoskoodit: Nämä koodit perustuvat aakkosjärjestyksen muuttamiseen. Esimerkiksi Caesarin koodissa (joka on nimetty Julius Caesarin mukaan) jokainen kirjain korvataan aakkosessa kolme sijaa oikealle olevalla kirjaimella. Siis A muuttuu D:ksi, B muuttuu E:ksi, jne.
- Symbolikoodit: Symbolikoodit ovat koodijärjestelmiä, joissa kirjaimet, numerot tai sanat korvataan erilaisilla symboleilla. Näitä voivat olla esimerkiksi kuvat, hieroglyfit tai jopa emoji-symbolit!
- Tekstiin piilotettu vastaus: Salasanat ja -lauseet ovat pakohuoneiden klassikko. Ne voivat olla esimerkiksi lauseita, joissa jokatoinen kirjain tai vain tietynväriset kirjaimet ovat osa salasanaa tai -lausetta. Esimerkkilause, jossa isot kirjaimet muodostavat sanan ”salasana”:
SarjAkuvasankari muumipappa, Luotti AamumuroihinSa ja sanoi ainA: alkuun pääsee parhaiteN kunnon aAmiaisella.
Lisää vinkkejä ja apuvälineitä tulossa
Kokoan tälle sivulle lisää välineitä ja vinkkejä pikkuhiljaa 🙂
Seuraa minua myös somessa (Instagram, Tiktok, Facebook) – jaan siellä välillä videovinkkejä pelien rakenteluun.