Ongelmanratkaisutaito antaa valmiuden ratkaista arjen pulmat ja työelämän haasteet. Se ei ole vain kiva lisä CV:hen, vaan elämänasenne: jos kohtaat haasteen ja sinulla ei ole siihen ratkaisua, tiedät kuitenkin, että se on mahdollista löytää.
Parhaimmillaan ongelmanratkaisutaidot kohottavat itsetuntoa, viekottelevat uusien asioiden pariin ja palkitsevat onnistumisen elämyksillä.
Aika usein ongelmanratkaisutaidot yhdistetään matemaattisiin aineisiin ja numeroihin. Todellisuudessahan ongelmanratkaisukyky on todella monipuolinen taito ja numeeriset taidot ovat vain yksi osa siitä.
Ongelmanratkaisutaidon saa parhaimmillaan käännettyä mahdottomalta tuntuvan mahdolliseksi. Jokainen onnistunut ratkaisu kasvattaa itseluottamusta ja mielestä tulee joustavampi. Kun ongelmanratkaisutaidot ovat kunnossa, tekeminen ei tyssää ensimmäiseen vastoinkäymiseen.
Kuka tahansa voi kehittää ongelmanratkaisutaitojaan – riippumatta iästä tai lähtötasosta. Ja väitän, että ihan jokaisen kannattaisi niin tehdä. Olen koonnut tähän blogiin muutamia hauskoja ja viihteellisiä tapoja kehittää kyseistä taitoa:
- Pakopelit
- Muut älypelit ja pulmapelit
- Ota päiväunet
- Rakenna maja
- Lähde retkelle
- Lautapelit ja strategiapelit
- Lähde matkalle
- Lue kirja
- Hanki ystäviä muista kulttuureista
Artikkelikuva: ALAN DE LA CRUZ on Unsplash
Tässä artikkelissa on affiliate-linkkejä.
Aloitetaan pakopeleistä
Pakopelit ovat toiminnallisia ja tarinallisia pelejä, joissa pelaajat ratkaisevat joukon pulmia ja tehtäviä päästäkseen ulos suljetusta tilasta tai saavuttaakseen tietyn tavoitteen. Pakopelit haastavat pelaajien ongelmanratkaisu-, tiimityö- ja viestintätaitoja. Niitä voi pelata yksin tai ryhmässä, mutta suosituimpia ovat ryhmässä pelattavat pelit.
Ongelmanratkaisutaidot kehittyvät monipuolisten pulmien ja tehtävien parissa. Ratkaisuihin tarvitaan usein yhdistelmiä useista eri taidoista: esimerkiksi loogista ajattelua, hahmotuskykyä, kielitaitoa, laatikon ulkopuolelta ajattelu, kokonaiskuvan hahmottamista, toisaalta yksityiskohtien huomioimista ja joskus hieman matemaattisia taitoja.
Pakopelit ovat hauska tapa harjoitella ongelmanratkaisutaitoja, koska ne tarjoavat pelaajille monimutkaisia haasteita kiinnostavan tarinan puitteissa. Pelaaja voi hetken aikaa kuvitella olevansa etsivä, aarteenmetsästäjä, velho tai astronautti – riippuen pelin teemasta. Arvoitusten ratkaiseminen vaatii luovuutta, loogista ajattelua ja yhteistyötä. Pelaajat oppivat soveltamaan tietojaan ja taitojaan ratkaistakseen tehtävät annetussa ajassa, ja pelin edetessä heidän on mukauduttava muuttuviin olosuhteisiin ja jatkuvasti kehitettävä ongelmanratkaisustrategioitaan.
Kenelle pakopelit sopii: Pakopelit sopivat moneen tilanteeseen, peli-iltaan, juhlien ohjelmanumeroksi, tyhy-tapahtumaan, treffeille, synttäreille jne. Valitse pakopelin teema ja vaikeustaso kohderyhmän iän mukaan.
Kotona kokeiltavaksi sopii esimerkiksi Escape Room the Game -merkkiset kotipakopelit. Kirja-muotoinen Exit-pakopeli ”Päiväkirja 29” sopii vaikka reissun päällä pelattavaksi. Pelaamisessa ei ole aikarajaa ja voit ratkaista yhden tehtävän kerrallaan.
Muut älypelit ja pulmapelit
Tunnetuin pulmapeli lienee Rubikin kuutio. Tämän tyyppiset logiikka- ja matematiikkapohjaiset pelit (joihin kuuluu esimerkiksi myös Sudoku ja Nonogram) haastavat pelaajien loogista päättelykykyä ja matemaattisia taitoja.
Näiden pelien ratkaiseminen vaatii järjestelmällistä ajattelua, hahmotuskykyä ja kykyä nähdä yhteyksiä eri tekijöiden välillä. Säännöllinen harjoittelu pelien parissa kehittää loogista ajattelua ja strategista suunnittelua.
Tai sitten jos kuulut niihin, joita matemaattiset pulmat eivät kiinnosta, voit mennä Youtubeen katsomaan miten se Rubikin kuutio ratkaistaan – sekin on yksi tapa selvitä ongelmasta 😉
Sanapelit, kuten ristisanatehtävät ja anagrammit, haastavat pelaajien kielitaitoa ja sanavarastoa. Kielipohjaisten pulmapelien ratkaiseminen edellyttää laajan sanavaraston tuntemista, sanojen muodostamista ja uusien sanojen keksimistä annetuista kirjaimista. Ajattelun asiantuntija Lauri Järvilehto muistuttaa, että on ihan sallittua googlettaa sanoja, kun alkaa tutustua sanapelien maailmaan.
Visuaaliset ja avaruudellista hahmottamista testaavat pulmapelit, kuten Tangram, palapelit ja optiset illuusiot, vaativat pelaajilta hyvää hahmotuskykyä ja visuaalista älykkyyttä. Näiden pelien ratkaiseminen edellyttää kykyä tunnistaa muotoja, värejä ja kuvioita sekä ymmärtää niiden välisiä suhteita. Visuaalis-avaruudelliset pelit auttavat pelaajia kehittämään ongelmanratkaisutaitojaan tilah hahmottamisessa, suunnan tunnistamisessa ja kuvioiden hahmottamisessa.
Ota päiväunet
Levon positiivinen vaikutus mihin tahansa aivotoimintaa vaativaan on ilmeinen. Kirjoitan tämän ihmisenä, joka erittäin mielellään ottaa päikkärit kesken työpäivän. Joskus ongelman ratkaiseminen voi tuntua hankalalta, ja aivot tuntuvat jumissa tai ylikuormittuneilta. Tässä tilanteessa päiväunet tarjoavat tervetulleen tauon ja aivojumi saattaa merkittävätsti helpottaa.
Rakenna maja
Milloin olet viimeksi rakentanut majan? Mitäpä jos kokeilisit – leikkiminen on nimittäin terveellistä ihan kaiken ikäisille. Ja majan rakentamiseen liittyy paljon hyvin käytännönläheistä ongelmanratkaisua. Saat kuitenkin käyttää vain kotoa löytyviä välineitä majan rakentamiseen. Majan rakentaminen tarjoaa paljon mietittävää: Kuinka seinät pysyy pystyssä? Entäpä katto? Millä saat ripustettua valon majan kattoon?
Jos haluat vaikeuttaa tehtävääsi, piirrä ensin kuva siitä millaisen majan haluat rakentaa – jos luonnoksessasi on mukana korkea torni, siinäpä vasta onkin pohdittavaa ongelmanratkaisijalle, että saat sen pysymään pystyssä.
Ongelmanratkaisutaidot koitokselle retkeillessä
Miten nuotion saa sytytettyä tuulisella tai sateisella säällä? Entäpä jos käytössä on vain tulukset? Entäpä minkälainen taikatemppu on teltan pysyttäminen sateessa ilman, että koko teltan sisusta kastuu. Tässä muutamia ideoita elämänsä vaikeuttamiseksi:
- Tulen sytyttäminen: Harjoittele tulen sytyttämistä erilaisilla menetelmillä ja materiaaleilla. Opi ratkaisemaan ongelmia, kuten sateen tai kosteuden vaikutukset tulen sytyttämiseen.
- Ruuanlaitto retkikeittimellä: Opi valmistamaan erilaisia aterioita retkikeittimellä, rajoitetuilla resursseilla ja erilaisissa sääolosuhteissa.
- Suunnistaminen ilman teknologiaa: Harjoittele suunnistamista ilman GPS-laitteita tai matkapuhelinta.
Ylipäätänsä käytössä olevien välineiden ja resurssien rajoittaminen yleensä luo haasteita, eli ideaalin ympäristön ongelmanratkaisutaitojen kehittämiselle.
Lautapelit ja strategiapelit
Lautapelit ja strategiapelit ovat erinomainen tapa viettää aikaa ystävien ja perheen kanssa, mutta siinä sivussa saa tilaisuuden kehittää ongelmanratkaisutaitoja hauskalla ja haastavalla tavalla.
Useat pelit, kuten vaikkapa shakki, vaativat pelaajilta taktikointia ja päättelykykyä. Tämän tyyppisissä peleissä menestyminen edellyttää kykyä analysoida pelitilannetta, tehdä nopeita päätöksiä ja suunnitella etukäteen. Myös strateginen ajattelu on usein tarpeen.
Taktikoinnin ja päättelykyvyn harjoittelu auttaa kehittämään kykyä ratkaista ongelmia järjestelmällisesti ja soveltaa näitä taitoja myös arkielämän tilanteissa. Strategisen ajattelun kehittäminen auttaa meitä paremmin hahmottamaan monimutkaisia tilanteita ja löytämään tehokkaita ratkaisuja ongelmiin.
Monet ryhmässä pelattavat pelit sisältävät sosiaalisen ulottuvuuden, jossa pelaajien tulee neuvotella, tehdä yhteistyötä tai kilpailla toisiaan vastaan. Pelit voivatkin tarjota oivan keinon harjoittaa vuorovaikutustaitoja ja neuvottelukykyä, mikä on tärkeä osa ongelmanratkaisuprosessia. Nämä taidot auttavat kommunikoimaan paremmin ideoita ja ymmärtämään muiden näkökulmi.
Useat lautapelit myös haastavat keskittymään ja pysymään kärsivällisenä. Molemmat näistä taidoista ovat tärkeitä ongelmanratkaisun kannalta, sillä ne auttavat meitä pysymään rauhallisina ja järjestelmällisinä kohtaamiemme haasteiden parissa.
Lautapelit ja strategiapelit eivät aina tarjoa yhtä oikeaa ratkaisua, ja menestyminen saattaa vaatia luovuutta ja joustavuutta. Pelit voivat kannustaa kehittämään luovaa ajattelua ja joustavuutta. Luovuuden ja joustavuuden kehittäminen on tärkeää ongelmanratkaisussa, sillä se auttaa meitä löytämään uusia ja innovatiivisia tapoja ratkaista haasteita.
Lähde matkalle
Matkaillessa joutuu usein tahtomattaan yllättäviin tilanteisiin, joissa ongelmanratkaisutaidot joutuvat koetukselle. Laukut katosivat, paikalliset eivät puhu samaa kieltä, taksikuski vei väärään paikkaan ja puhelimesta on akku loppu.
Vaikka puhelin olisikin tallessa, kokeile olla yksi päivä käyttämättä sitä karttana tai matkaoppaanasi. Kuten retkeillessäkin, vähentämällä tuttuja työkaluja pystyt hankkiutumaan kiinnostaviin, uudenlaisiin tilanteisiin.
Mutta jos nyt lähdet matkalle, niin muista myös lomailla. Ongelmanratkaisijan aivot tarvitsevat myös lepoa!
Lue kirja
Ongelmanratkaisutaidoissa on usein keskeistä, että muutetaan näkökulmaa, jolla ongelmaa lähestytään. Kirjojen lukeminen auttaa avartamaan omaa maailmankuvaa ja kenties myös astumaan välillä erilaisten tyyppien kenkiin. Otetaan esimerkki taikamaailmasta: Miten esimerkiksi Harry Potter ratkaisisi ongelman? Entäpä hänen ystävänsä Hermione (menemällä kirjastoon, tietenkin).
Näkökulman lisäksi kirjojen lukeminen yksinkertaisesti lisää tiedon määrää. Kun tietoa on aivojen perukoilla enemmän, sitä on helpompi soveltaa, yhdistellä ja vääntää. Parhaat ideat syntyvät usein, kun otetaan yksi idea ja yhdistetään se jollakin toisella elämän osa-alueella tai yritysmaailman alalla olevaan ideaan.
Valitse kirjoja erilaisista kulttuureista ja omien kiinnostusten kohteiden ulkopuolesta ja vierestä. Saatat myöhemmin huomata, että veneilykirjan solmuosion lukemisesta oli hyötyä majan rakentamisessa.
Hanki ystäviä, jotka ovat jostakin muusta kulttuurista
Voiko ystäviä olla liikaa? Introvertti minussa ehkä pysähtyi miettimään kysymystä liian pitkäksi aikaa. Noh, mutta kuitenkin – uudet ystävät tuovat uusia näkökulmia elämään.
Ulkomailta suomeen muuttaneet kertovat usein, että heistä tiskienkuivauskaappi on uskomaton keksintö, tai että saivat satinkutia, kun yrittivät lompsia kengät jalassa peremmälle asuntoon.
Eri kulttuureissa yksinkertaisesti toimintaan eri tavalla – on hauskaa tutustua uusiin toimintatapoihin, jutella niistä kavereiden kanssa ja kenties pohtia, että ”minkä takia minä olen aina tehnyt toisella tavalla”.
Lopuksi kotitehtävä
Missä tilanteissa olet kokenut, että et pääse oikein eteenpäin jostakin syystä? Mitä eri taitoja olisit tarvinnut, jotta ongelma olisi ratkennut? Olisitko voinut tehdä, niinkuin pakohuoneissa usein voi: kysyä radiopuhelimella kaverilta, että saisinko vinkkejä miten edetä?
Kuten monessa muussakin, kommunikaatio on usein avainasemassa, kun ongelmanratkaisutaitoja lähdetään kehittämään tai käyttämään.