Pakohuonepelit ovat suhteellisen uusi ilmiö, joka sai alkunsa vuonna 2007 Japanissa. Tämän jälkeen pakohuonepeli on kasvattanut suosiotaan ja levittänyt lonkeronsa ympäri maailmaa. Suomeen pakohuonepelit saapuivat vuonna 2014.
Pakohuonepeli perustuu siihen, että pelaajat yrittävät paeta suljetusta tilasta tietyn ajan sisällä. Pako tapahtuu etsimällä johtolankoja ja vihjeitä, ratkaisemalla arvoituksia ja avaamalla lukkoja. Nykyiset pakohuonepelit eivätä välttämättä ole pakopelejä sanan varsinaisessa merkityksessä. Niissä ennemminkin ratkaistaan mysteerejä, kuin sanan varsinaisessa merkityksessä ”paetaan” jotakin.
Pakohuoneessa tarina koetaan, sitä ei vain katsota tai lueta, niinkuin perinteisemmässä viihteessä.
Tässä blogissa:
- Pakohuonepelien historiaa
- Pakohuonepelit elämyksinä
- Miten pakohuonepelit yleensä toimii?
- Mitä hyötyä pakohuonepelien pelaamisesta voi saada
- Vinkit pakohuonepelistä suoriutumiseen
(Pssst. Tutustu myös Ansattaren tulostettaviin pakopeleihin.)
Pakopelien historiaa
Alkuperäinen idea pakohuonepeleistä tuli suosituista nettipelisarjoista, kuten Crimson Room joissa pelaajat yrittivät paeta huoneesta löytämällä esineitä ja ratkaisemalla arvoituksia klikkailemalla ympäri näyttöä.
Myös ransakalaisella Fort Boyard -ohjelmalla on oma osansa pakopelien kehityksessä (ohjelmassa pelaajat ratkaisivat erilaisia tehtäviä, fyysisiä ja päättelykykyä vaativia).
Takao Kato loi ensimmäisen todellisen pakohuonepelin Kyotossa vuonna 2007. Hän sai inspiraationsa escaperoom-teemaisista videpeleistä sekä omasta halustaan kokea arkea jännittävämpiä seikkailuja elämässään. Niinpä hän päätti tarttua toimeen ja luoda noita seikkailuita itse – ja niin pakohuoneet nykymuodossaan saivat syntynsä.
Pakohuonepelit ovat jatkaneet kehittymistään ajan myötä ja niitä on nykyään tarjolla monia eri teemoja ja vaikeustasoja. Pelit ovat myös muuttuneet monipuolisemmiksi, joihin on lisätty esimerkiksi virtuaalitodellisuus- ja teknologiaratkaisuja.
Mikä tekee pakohuonepelistä niin hienon elämyksen?
Pakohuonepeli on aina oma maailmansa – pelin ympärille luodaan oma tarina ja teema, joka imaisee pelaajat mukaansa. Huoneen sisustus, rekvisiitat ja äänitehosteet luovat autenttisen ilmapiirin ja tekevät pelaajille tunnetta siitä, että he ovat osa pelin maailmaa – aivan kuin olisitte oikeasti juuri hypänneet avaruusalukseen tai taikakouluun.
Pakohuoneiden arvoitukset ja tehtävät on usein rakennettu siten, että niitä on mahdotonta ratkaista yksin. Pelaajien onkin pakko työskennellä yhdessä ja käyttää kaikkia aistejaan jotta saavat mysteerin ratkaistua ennen kuin aika loppuu kesken.
Pelin haastavuus ja aikaraja saavat veren kiertämään ja adrenaliinin virtaamaan. Kun sopiva peli osuu kohdalle, uppoudut täysin sen maailmaan ja innostut aina vain lisää jokaisesta uudesta löydetystä vihjeestä ja ratkaistusta arvoituksesta. (Allekirjoittanut esimerkiksi menetti yhdessä vaiheessa peliä puhekykynsä ja sanojen sijaan käytti riemunkiljuntaa komminointivälineenä.)
Pelin tunnelma, juoni ja elementit luovat yhdessä autenttisen elämyksen, jota on vaikea saada mistään muusta pelistä tai tapahtumasta.
Jotta pakohuone olisi elämyksenä paras mahdollinen, miettikää ennakkoon tarkasti minkä vaikeustason pakohuoneen valitsette ryhmällenne. Jos olette vasta aloitteleva ryhmä, kannattaa valita huone helpommasta päästä, vaikka vaikeamman huoneen teema houkuttelisikin enemmän.
Jos pakohuoneeseen pääsy ei ole mahdollista, kannattaa kokeilla myös pakopelejä, joita voi pelata paikkariippumattomasti. Lue lisää eri pakopeli-tyypeistä täältä.
Miten pakohuonepeli toimii?
Päätät mennä pakohuoneeseen, mutta mitä pitää tehdä? Kuinka homma toimii? Paikasta riippumatta, pakohuoneissa on yleensä jotain yhteistä:
Aika on rajallinen
Pakohuonepelien tavoite on selvä – yrittää paeta huoneesta ennen kuin aika loppuu. Huoneessa on kello, josta näette käytettävissä olevan ajan. Jotkin pelinvetäjät tarjoavat mahdollisuuden ostaa lisäaikaa, mikäli aika loppuu ennen aikojaan.
Etsi, löydä ja ratkaise
Pakohuonepelissä pelaajat etsivät piilotettuja ja vinkkejä sekä yhdistämään eri elementtejä, jotka muodostavat vaikeustasoltaan vaihtelevia tehtäviä. Tämä täytyy tehdä nopeasti, sillä, kuten todettua, aika on rajallinen.
Tiimityöskentely avainasemassa
Pelaajien on yleensä tärkeää käyttää tiimityöskentelytaitojaan, jakaa tietoa ja kommunikoida keskenään, jotta he voivat löytää tarvittavat vihjeet ja ratkaista arvoitukset ennen kuin aika loppuu.
Ei ulkopuolisia apuvälineitä
Useimmiten pelaajat eivät saa käyttää pelatessaan ulkopuolista apua, kuten älypuhelimia, tietokoneita tai muita laitteita, joilla voitaisiin huijata peliä. Pelit on suunniteltu sillä tavalla, että ulkopuolista apua ei tarvita. Esimerkiksi, jos löydät pelistä morse-koodia, mutta et osaa sitä purkaa, se yleensä tarkoittaa sitä, että et vain vielä ole löytänyt koodiavainta huoneesta. Jatka siis etsimistä!
Sinua tarkkaillaan
Pelin ohjaaja seuraa yleensä peliä kameran avulla ja voi antaa pelaajille vihjeitä, jos he ovat jumissa. Samalla pelin ohjaaja varmistaa, että noudatatte sääntöjä, ettekä innostuksissanne tule vaurioittaneeksi peliä. Joissakin pakohuoneissa ei kuitenkaan valvojaa ole, vaan vinkit on toteutettu teksti-vinkkeinä, joita voi ottaa käyttöönsä silloin kun niitä tarvitsee.
Kuuntele tarkkaan pelikohtaiset ohjeet
Jokaisella pakohuonepelillä on omat sääntönsä ja rajoituksensa, jotka pelaajien on noudatettava. Yleensä säännöt sisältävät turvallisuusohjeita, kuten suositukset siitä, miten huoneessa liikutaan, mikä on sallittua ja mikä ei. Joskus pelaajia myös kielletään koskemasta tiettyihin asioihin tai esineisiin, jotka ovat enemmän tunnelmaa luovaa rekvisiittaa kuin varsinaisia pelivälineitä. Kuuntele siis tarkkaan ohjeet, joita saat ennen pelin alkamista.
Pelin päätyttyä
Kun peli on ohitse, peliohjaaja ottaa mielellään vastaan palautetta pelistä. Mikä oli mielestänne parasta? Mikä oli vaikeaa? Muuttaisitteko kenties jotakin?
Pakohuonepeli – sitä ihan vanhingossa oppii jotain
Vaikka pakopelit ovat ennenkaikkea hauska viihteen muoto ja tapa viettää aikaa, niistä on myös hyötyä. Alla listattuna muutama muu, jossa kehitystä saattaa tapahtua pakopelejä pelatessa.
Hauskanpito ja elämyksellisyys
Aloitetaan ilmeisestä. Pakohuonepelin pelaaminen on hauska ja erilainen tapa viettää aikaa ystävien tai perheen kanssa. Houkuttele kanssapelaajat pois mukavuusalueltaan kokeilemaan uutta. Pelin aikana saavat usein kokea jännityksen ja ”fiksuuden” tunteita. Onnistumisen tunne ratkaisun löytämisestä koukuttaa. Pakopelin avulla löydät varmasti uusia puolia kavereistasi – kuka on nokkelin, kenellä menee hermot ensimmäisenä tiukan paikan tullen?
Tiimityöskentelytaidot kehittyy
Pitäisi saada ratkaistua ja nopeasti! Aikapaineen alla adrenaliini virtaa ja kommunikointitaidot ovat koetuksella. Pelien ratkaisemiseen kuitenkin tarvitaan useimmiten montaa henkilöä. Jotta huoneesta päästäisiin ulos, kaikkien täytyy puhaltaa yhteen hiileen ja toimia saman tavoitteen eteen. Joten kivana bonuksena pelaamisesta yhteistyötaidot väistämättä kehittyvät.
Ongelmanratkaisukyky kehittyy
Pakopelit pursuvat arvoituksia, jotka odottavat ratkaisua. Ongelmien ratkaisemiseen tarvitsee laatikon ulkopuolelta -ajattelua. Luova ajattelutaito kehittyy, kun ratkaisu ei olekaan aina se kaikkien ilmeisin. Se on hyvä taito omata ja sen ylläpitämiseen kannattaa panostaa! Ehkäpä pelin jälkeen luova ajattelu luonnistuu myös muilla elämän osa-alueilla hieman paremmin kuin aikaisemmin.
Stressin lievitys
Pakohuonepelien auttaa unohtamaan arjen stressitekijät. Pelin aikana pelaajat ovat täysin keskittyneitä pelin ratkaisemiseen, mikä auttaa heitä keskittymään hetkeen ja unohtamaan muut huolenaiheet. Näin sanottuani kuitenkin totean, että pelaaminen voi myös olla hieman stressaavaa itsessään. Väitän kuitenkin, että tämä on sellaista positiivista stressiä, joka loppuu samantien kun peli loppuu. Ja jättää jälkeensä hyvän olon.
Ihmisiin tutustuminen
Jos olet ekstroverttiä sorttia, tässäpä sinulle haaste: kutsu pari tuntematonta ihmistä mukaan pelaamaan pakohuonepeliä. Pakohuonepeli tarjoaa siis kiinnostavan mahdollisuuden tavata uusia ihmisiä ja verkostoitua eri aloilla. Toimii hyvin myös uudehkojen ihmissuhteiden syväntämiseen. Pelaaminen muiden kanssa voi myös auttaa kehittämään sosiaalisia taitoja ja parantaa itsetuntoa siinä missä mikä tahansa muu sosiaalinen tilanne.
Kehittää kykyä tehdä nopeita päätöksiä
Pelin aikana pelaajat joutuvat tekemään nopeita päätöksiä ja toimimaan nopeasti. Sitten kun vielä huomaat, että nopeilla päätöksillä ja nopealla toiminnalla voi saada jopa parempia tuloksia kuin loputtomalla vatiloinnilla (johon itse joskus syyllistyn), ehkäpä jatkossa kokeilet uutta taitoa myös pakopelien ulkopuolella.
Parempi keskittymiskyky
Pakohuoneessa oleskellessa ei yksinkertaisesti ole aikaa näprätä puhelinta vähän väliä. Lisäksi puhelimet useimmiten takavarikoidaan ennen peliä. Milloin viimeksi olet todella keskittynyt johonkin asiaan tunnin verran? Pakohuonepelissä siitä tulee mahdollista. Pelin päätyttyä itseasiassa huomaat, että et tullut edes ajatelleeksi somen tarkistamista kesken pelin.
Pakohuonepeli myös pakottaa pelaajat kiinnittämään ympäristöönsä tavallista enemmän huomiota. Turhan usein taidamme vain leijua paikasta toiseen rekisteröimättä, että missä sitä tuli oltua.
Parempi itsevarmuus
Lopuksi listattakoon mahdollisuus parantuneeseen itsevarmuuteen. Maailma on täynnä monimutkaisia ongelmia, joiden ratkaisujen kanssa on vähän niin ja näin. Pakopelien ongelmat on aina ratkaistavissa! Sitä alkaa tuntea itsensä varsin fiksuksi ja saa kenties lisää itsevarmuutta myös muuhun tekemiseen.
Vinkkejä pakohuonepelistä selviämiseen
Valmistaudu peliin hyvin
Sosiaalisista tilanteista väsähtävänä introverttinä ykkösvinkkini pakohuoneista selviytymiseen on: valmistaudu hyvin. Oman kokemukseni perusteella pakohuonepeli on paikka, jossa ei kannata olla nälkäinen ja väsynyt. Silloin niin itsellä kuin muilla on mukavampaa. Niinpä: lepää tarpeeksi ja syö ajoissa ennen peliä, että aivot ja sosiaaliset taidot ovat optimaalisessa kunnossa.
Kommunikoi muiden pelaajien kanssa
Pelin aikana kommunikointi toisten kanssa nousee avainasemaan. Kun löydät uusia johtolankoja, kerro niistä muille ja näytä ne. Älä pelkää esittää kysymyksiä tai ajatella ääneen. Se auttaa kaikkia pelaajia pysymään kartalla siitä missä mennään ja ratkaisemaan pulmia nopeammin. Ja jos satut olemaan porukan terävin kynä ja ratkaiset arvoitukset muiden puolesta, anna silti muillekin mahdollisuus aukoa lukkoja 😉
Työskentele tiiminä
Pelin aikana on tärkeää työskennellä tiiminä ja kenties suuremmassa ryhmässä jopa jakaa vastuita: ”miettikää te tätä tehtävää, kun minä tutkin tämän alueen”. Jokaisen vahvuuksille löytyy varmasti käyttöä – jotkut ovat hyviä hahmottamaan asioita visuaalisesti, toiset numeroiden parissa. Toisilla pysyy työkalut käsissä paremmin kuin toisilla. Jokaiselle pelaajalle muotoutuu jonkinlainen rooli pelatessa, mutta olkaa valmiita myös joustamaan syntyneissä rooleissa. Useissa tehtävissä tarvitaan montaa eri taitoa.
Tutki huone perusteellisesti
Kun peli alkaa, aloittakaa tutkimalla huone perusteellisesti. Etsikää kaikki mahdolliset vihjeet, katsokaa lautasten pohjaa, ryömikää lattialla jos siltä tuntuu. Pitäkää mielessä, että vihjeet voivat olla piilossa paikoissa, joita ei välttämättä heti huomaa. Jos näyttää siltä, että ette saa ratkaistua jotakin arvoitusta, se voi tarkoittaa, että ette ole vielä löytäneet puuttuvaa palasta.
Ajattele luovasti
Pakohuonepelit vaativat usein luovaa ajattelua ja epätavallisia ratkaisuja. Älä pelkää ajatella epätavallisia ajatuksia ja yhdistellä erilaisia vihjeitä. Joskus epätavalliset ratkaisut voivat olla avain pelin voittamiseen. (Mutta joskus taas yksinkertaisin vastaus on oikein – kannattaa siis kokeilla myös ilmeistä ratkaisua.)
Pysy rauhallisena
Pelin aikaraja saattaa stressata – ainakin itseäni se stressaa ja on syy, miksi pakohuonepelit eivät ole se pakopelien muoto, jonka ensimmäisenä valitsen. Pysy kuitenkin rauhallisena. Pysähdy välillä katsomaan mitä olette jo löytäneet. Jos tuntuu tulevan liian kiire, ja näyttää siltä, että ette millään ehdi ratkaista koko peliä, kysykää pelin ohjaajalta vinkki.
Käytä aikaa tehokkaasti
Pelissä on yleensä tiukka aikaraja, joten käytä aikaa tehokkaasti. Älä jumiudu yhteen arvoitukseen liian pitkäksi aikaa, vaan siirry eteenpäin ja palaa siihen myöhemmin, jos tarvitset lisäaikaa sen ratkaisemiseen. Pakohuonepeleissä on usein monta arvoitusta ratkottavana samanaikaisesti.
Älä anna periksi!
Pakohuonepeli voi välillä turhauttaa, mutta älä anna periksi. Pysy positiivisena ja jatka yrittämistä, sillä ratkaisu voi olla lähempänä kuin luuletkaan. Pieni turhautuminen kuuluu asiaan ja johtaa vain suurempaan onnistumisen kokemukseen.
Lopuksi
Jos pakohuonepeliin osallistuminen jännittää, voit vaikka vähän harjoitella arvoitusten ratkomista kotona omassa rauhassa. Siihen tarkoitukseen sopivat pöytäpakopelit tai tulostettavat pakopelit, joista jälkimmäisiä löytyy vaikkapa minun verkkokaupastani. Vaikka lautapeli ei ole kokemuksena täysin samanlainen kuin pakohuonepeli, se voi olla ihan yhtä mukaansatempaava ja hauska kokemus.